Mitch Albom „Dievas skambina vienąkart“

"Argi viltis gali būti netikra?"
Knygos nugarėlė sako: "Dievas skambina vienąkart - tai alegorinis pasakojimas apie žmonių tikėjimo galią, apie artimųjų netekties skausmą ir viltį, kad jie visada liks su mumis. Kai į pasaulį žvelgi atviromis akimis, paguoda gali ateiti netikėtu būdu ir pavidalu."
Ką reiškia stebuklas? Kaip mes juos priimame? O stebuklas čia pasireiškia netikėtais skambučiais... išdangaus. Taip, iš dangaus. Žmonės, netekę artimų žmonių, išgirsta jų balsus telefonuose. Ketrina sulaukia tokio smūgio, išgirdusi mirusios mylimos sesers Dianos raminančius žodžius. Tesė - mamos Rutos. Džekas - neteko sūnaus Robio, tačiau skambutis jį grąžina. Tačiau, ne visi kažko netekę, gauna galimybę vėl patirti pilnatvę. Salivanas - taip ir neišgirsta, žuvusios žmonos balso. Na, o pastorius Vorenas paprasčiausiai nedrįsta tikėti šio stebuklo tikrumu.
Kuo mane patraukė ši knyga? Savo gražumu, tyrumu, nuoširdžiu tikėjimu. Istorija parodo kam žmonėms reikalingas tikėjimas. Tikėjimas - suartina žmones, verčia juos veikti išvien, suteikia ramybę ir vidinę pilnatvę. Tikėdami kažkuo mes jaučiamės saugūs. Stebuklas tikras ar ne, priklauso nuo to, kokį mes jį paverčiame savo širdyse.
M. Albom labai taikliai parodė mūsų visuomenės jau įgimtą ir pastovų naudos ieškojimą. Net ir tokiose "nekaltose" situacijose, žmonės bando tai paversti reklama (knygoje tai buvo daroma, kuriant žinių reportažus, reklamas ir siekiant kuo didesnio žiūrovų skaičiaus, o tai reiškia materialius pliusus). Žiniasklaida, o ir mes patys taip įnikom į tą savinaudą, jog pamirštame tiesiog ką reiškia nuoširdus tikėjimas ir vienas kito palaikymas.
Rekomenduoju perskaityti tada, kai gyvenime trūks švelnumo ar to paties tikėjimo. 🙏
Originalus pavadinimas: The First Phone Call From Heaven
Leidėjas: Baltos Lankos
Metai: 2016
Vertėjas: Tadas Juras

"Kiekvienas žmogus turi dvi istorijas: viena yra jo gyvenimas, antra - ką kiti apie jį kalba."



Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Balys Sruoga "Dievų miškas"

Francas Kafka "Metamorfozė"

Jonas Mekas „Laiškai iš Niekur“