Francas Kafka "Metamorfozė"

Nauji mokslo metai - naujas knygų sąrašas, kuris prasidėjo su F. Kafkos "Metamorfoze". Knyga, iš tiesų, padarė šiokį tokį įspūdį. Girdėjau atsiliepimų, kad tai visiška nesąmonė, kurios net neina suprasti, bet man tereikėjo, prieš skaitant šį kūrinį, peržvelgti mokyklos knygoje jo aprašymą. Kafka tiesiog pavaizdavo savo stiliumi kokia svetima žmogui yra aplinka, kuri jį supą kiekvieną dieną: darbas, viršininkas ir pataikavimai jam. Todėl žmogus tiesiog pamažu tampa vabalu, kurio gyvenimą reguliuoja instinktai.
Keisčiausia buvo tai, kad autorius pavaizdavo šį virtimą natūraliu dalyku. Vos tik pamatęs, kad yra vabalas, Gregoras (pagrindinis veikėjas) ima nuogąstauti kaip nepavėluoti į darbą ir ką pasakys jo viršininkas, bei kaip aprūpinti šeimą. Jis net nesuka galvos, jog tapo kažkokiu gyviu, tik kelia nerimą, jog jo nauja išvaizda neleidžia jam judėti. Ir skaitant man buvo gaila Gregoro, nes atsitikus nelaimei, jo šeima nusigręžė nuo jo ir stengėsi atsikratyti. Argi taip turi elgtis tie, kurie yra patys artimiausi? Nors iš pradžių sesuo jam atnešdavo maisto, tačiau tik įsitikinusi, kad nematys tos būtybės, į kurią pavirto jos brolis. Tačiau galiausiai jie nusprendžia, kad jiems gyvenimas palengvėtų, jei Gregoras tiesiog mirtų. Ir, kai tai atsitinka, jie lyg atsidūsta, pajautę palengvėjimą. 

Taigi, skaudus kūrinys, tačiau labai gerai parodantis, kaip žmogus pripranta prie savo bjaurios kasdienybės ir tiesiog dirba, dirba, dirba...

Įvertinimas: 3/5

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Balys Sruoga "Dievų miškas"

Anos Frank Dienoraštis