Colleen McCullough „Erškėčių paukščiai“

Colleen McCullough "ERŠKĖČIÚ PAUKŠČIAI". 🥀
"Tikriausiai nė vienas žmogus nežino tiek, kad galėtú nuspręsti, kas blogiau: nesuvokiamas ilgesys, kurį neišvengiamai lydi nerimas bei irzlumas, ar aiškus troškimas ir valingas veržimasis tá troškimá nuvaldyti." 
Knygos nugarėlė: 1977 m. pasirodęs romanas sulaukė stulbinamos sėkmės. Leidimo minkštais viršeliais teisės buvo parduotos už tada rekordinę 1,9 milijono JAV dolerių sumą.
Egzotiškame Australijos fone pasakojamas trijų šeimos kartų epas, kurio centre – uždrausta jaunos merginos ir katalikų kunigo meilė.
Romanas sužavėjo skaitytojus, tapo tarptautiniu bestseleriu, buvo išverstas į daugiau nei 20 kalbų, pagal jį sukurtas nepaprastai populiarus, dabar jau televizijos klasika tapęs serialas ir miuziklas.
Visú išgirta klasika, kuriá taip džiaugiaus pradėjus skaityti. Ir... Nepaliko tokio didelio įspūdžio, kokio tikėjaus. Žinojau, kad skaitau meilės romaná, bet tikriausiai tikėjausi kažko labai kito. Žinoma, nebuvau susidūrusi su kunigo ir jaunos mergaitės prasidėjusia meile, bet romanas lieka romanu.
Veikėjú daug, aprašoma apie juos taip pat daug, tad kartais buvo sunkoka susigaudyti. Megė - maža mergaitė, iš visú šeimos vaikú labiausiai atstumta mamos, o meilę gaunanti iš vyresniojo brolio. Knygoje aprašoma jos istorija, kurioje iš mergaitės virsta į moterį. Ralfas - kunigas, nuo mažens pažįstantis Megę ir iš visos širdies já mylintis. Taip, yra mama, tėtis, broliai ir kitú veikėjú, tačiau Megės ir Ralfo meilė yra pagrindinis istorijos aspektas. Man pasirodė kažkiek keista kaip kunigas gali įsimylėti vaiká ir laukti, kol ji užaugs. Jis laikė rankose nuo pat kūdikystės ir jautė globėjišką meilę, kol tie jausmai virto į saugusių žmonių. Keistas ir jos požiūris santykiú išlaikymá, labai savanaudiškas ir, mano nuomone, nenormalus. Negalėdama būti su Ralfu, ji, tapo nėščia tam, kad vaikas primintų jai bent kažkiek jos mylimą kunigą, apie kurį pastarasis net nežinojo.
Knygoje daug dramos, mirčiú, kas man buvo nuobodoka. Žodžiu, nebuvo tas, ko tikėjausi ir norėjau, bet meilė ir jausmai visada yra gražu, tad būdavo ir šypsenos skaitant, graudulio. Daug šeimyninių vertybių, gražiai perteikti brolių ryšiai vienas kitam, pagarba. Bendrai tai labai džiaugiuosi, kad perskaičiau ir galiu pasidalinti! 📢

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Balys Sruoga "Dievų miškas"

Francas Kafka "Metamorfozė"

Jonas Mekas „Laiškai iš Niekur“