Harper Lee „Nežudyk strazdo giesmininko“

Nekantraudama ir džiūgaudama rašau apie vieną iš geriausių mano skaitytų knygų „Nežudyk strazdo giesmininko“. Tai buvo malonumas, gėris, nauda ir visi kiti teigiami žodžiai, apibūdinantys laiką, kurį praleidau su šiuo nuostabiu kūriniu. Vien gavusi ją bibliotekoje džiaugiausi, kad pagaliau pateko į mano rankas. Ir mano džiugesys buvo pagrįstas. Taigi trumpai apie kūrinį.

Istorija pateikta pasakojimu iš mergaitės, Džinos Luizos Fičer, lūpų. Jos tėvas Atikus - advokatas, kuris man tapo tikru herojumi ir didvyriu, kadangi gynė teisme juodaodį. O istorija vyko laikais, kai Amerikoje ši rasė buvo ypač žeminama ir lyginama su žeme. Džina, dar vadinama Paukšteliu, žingeidi ir labai protinga mergaitė, nors dauguma moterų ją vertino neigiamai, kadangi ji nesiteikė elgtis kaip tikra ledi. Tačiau tai nenuostabu, juk vaikas augo be mamos, tik su tėčiu ir broliu. Beje, jie turėjo namų šeimininkę, kuri kartu buvo ir lyg mokytoja. Mergaitės brolis, Džimis, jos nuotykių ir kelionių bendražygis. Tačiau kuo ši knyga taip įtraukė ir paliko neišdildomą įspūdį?

Kadangi pati asmeniškai nesu rasistė ir nesuprantu žmonių, kurie laikosi tokių pažiūrų, ši istorija man, tartum, „prilipo“. Neteisingai apkaltintas juodaodis buvo pasmerktas viso miestelio žmonių, už nusikaltimą, kurio nepadarė. Bet argi baltaodis gins juodaodį? Tikrai ne. Atikus teisme nors iš akivaizdžiai atskleidė šio įvykio esmę, žmonės vistiek laikėsi savo pažiūrų, nors giliai širdyje žinojo tiesą. Ir tai nė kiek nestebina. Šiais laikais viso to taip pat sulaukiame ir,atrodo, nė kiek žmonija nepasikeitė. 

Beje, apie pavadinimą. Kokia sąsaja su strazdu giesmininku? Knygoje buvo pasakyta, kad žudyti šį paukštį būtų tiesiog apmaudu - jis tiesiog gieda, nedarydamas nė menkiausios žalos. Taip pat ir nuteistas juodaodis - nekaltas, tiesiog bandantis išlaikyti šeimą.

Knygoje diegiamos humaniškumo vertybės, skatinama atsisakyti rasinės diskriminacijos, nes juk visi esame lygūs. Manau, kiekvienas turėtų perskaityti šį kūrinį, tad rekomenduoju visa širdimi.:)
Harper Lee


Mano vertinimas: 5/5
Vienintelis dalykas, kuris nepriklauso nuo daugumos, yra žmogaus sąžinė.
Kažkas yra mūsų gyvenime, kas verčia žmones pamesti galvas, - jie nori būti teisingi, bet negali. Mūsų teismuose, jei tik baltasis stoja prieš negrą, visada laimi baltasis.
<...> niekad gerai nesuprasi žmogaus, kol neįlįsi į jo kailį ir neapsidairysi aplink jo akimis.
Beje, pasirodo yra ir ekranizacija šio kūrinio, tad tikrai ketinu peržiūrėti ir palyginti.:)


Komentarai

  1. Smagu, kad ir Tau patiko ši knyga. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ypatingas kūrinys, ačiū tau, jog turi Goodreads ir skaitai tiek daug puikių knygų!:)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Balys Sruoga "Dievų miškas"

Francas Kafka "Metamorfozė"

Anos Frank Dienoraštis