Richard Bach „Džonatanas Livingstonas Žuvėdra“

Anotacija: "Džonatanas Livingstonas Žuvėdra" - tai knyga, kuri plačiai išgarsino jos autorių visame pasaulyje. Skaitytojams siūlomas šio kūrinio naujas vertimas į lietuvių kalbą.Tai alegorinis pasakojimas apie kiekviename iš mūsų slypinčią beribės laisvės idėją, apie tobulybės siekį, iššūkį prigimčiai ir tikrojo skrydžio džiaugsmą.


Ilgą laiką troškau perskaityti šią knygą ir, kai pagaliau bibliotekoje man ją įteikė, supratau, kad tikėjausi ne to. Visų pirma, šokiravo knygutės (būtent, KNYGUTĖS) dydis, apimtis. Tačiau raminau save, kad ne „storume“ esmė, o turiny. Deja, ir pats turinys nepadarė tokio įspūdžio, kokio tikėjaus. Taip, tai alegorinis pasakojimas, kuriame išties yra daug tiesos ir galima pasimokyti, bet vis dėlto.. 
Džonatanas Livingstonas - žuvėdra. Tačiau ne tokia, kaip ir visos, esančios jo būry. Tai išskirtinis paukštis, trokštantis tobulėti ir išnirti iš jį supančių ribų, bei normų. Kritikuojamas tėvų ir kitų narių žvilgsnių, Džonatanas Livingstonas Žuvėdra mėgaujasi tuo, ką pasiekė - skrydį, lydimą įspūdingo greičio. Galiausiai, už tai jis patenka į gėdos ratą ir yra išmetamas iš savo būrio. Tačiau jam nutinka kai kas magiškesnio - jis patenka į kitą pasaulį, kuriame supranta tikrąją savo būties esmę. 
Taigi, manau, kad šis kūrinys ir yra apie tai - siekti kuo geresnių rezultatų, prieš tai išsiaiškinus, kas esi ir ką privalai šiame pasaulyje nuveikti. Galiausiai, „pasiekti dangų - tai būti tobulam“, vadinasi, atrasti save ir kovoti.


Vertinimas: 3/5

„Labiausiai už viską pasaulyje Džonatanas Livingstonas Žuvėdra mėgo skraidyti.“
„Jei nieko neišmoksi, kitas pasaulis niekuo nesiskirs nuo senojo: čia bus tos pačios, nelyginant švinas sparnus slegiančios ribos, kurias teks įveikti.“ 
„Tu nemyli neapykantos ir blogio, ir tai suprantama! Bet kiekvienoje žuvėdroje turi pratintis įžvelgti ką nors gera ir atskleisti tą gėrį jai pačiai. Štai ką turiu galvoje kalbėdamas apie meilę.“
Richard Bach

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Balys Sruoga "Dievų miškas"

Francas Kafka "Metamorfozė"

Anos Frank Dienoraštis