Richard Yates "Nerimo dienos"

"Nepaprasta ir giliai jaudinanti knyga." - The New York Times
Paėmusi į rankas šią knygą bibliotekoje, prisiminiau, kad pavadinimas labai jau kažkur girdėtas. Atvertus kitą pusę - filmo ištrauka. Tai buvo, turbūt, vienintelė priežastis, kodėl ją nutariau skaityti. Visada yra įdomu palyginti.
Na, o pats siužetas labai keistas, tačiau savotiškai įdomus. Tai istorija apie Amerikietiškos svajonės žlugimą, "mirtį". Jauna sutuoktinių pora, per anksti susilaukusi vaikų, gyvena tarsi tobulame name, ramiame rajone. Tačiau iš tiesų tai tik išorės vaizdas. Namuose vyrauja įtampa, dažnai išauganti į barnius ir isterijas. Visas gyvenimas - tai vaidinimas ir netikrumas dėl vaikų ir netgi kaimynų gerovės. Moteris, nejautusi vaikystėje tėvų meilės ir didelio dėmesio, pati nemoka mylėti savo antrosios pusės ir teigia, nežinanti,kas esą. Vyras - nuobodų darbą dirbantis žmogus, kuriam tereikia moterų intymumo, todėl tam pasitarnauja jo kolegė. Iš tiesų, dabartiniame mūsų gyvenime vyrauja tokia pati problema - neištikimybė, vaidinimas ir nekenčiamo darbo turėjimas. Tai kodėl gi žmogus nedaro kažko, kas jam būtų malonu ir naudinga? Kodėl visi tokie aptingę ir gyvena savo kiautuose, kurie juos varžo? Galbūt tai nėra vien tik amerikiečių problema, iš tiesų, tai visos žmonijos. Taigi būtent tokias mintis man sukėlė ši knyga. Privertė susimąstyti, jog aš jokiu būdu nenoriu tokio gyvenimo ir stengsiuosi daryti viską, kas vestų mane norimo gyvenimo link. 


“Do you know what the definition of insane is? Yes. It’s the inability to relate to another human being. It’s the inability to love.”
"
Paskui akis į akį susiduri su visiška tamsa ir supranti, kad nežinai, kas esi."

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Balys Sruoga "Dievų miškas"

Francas Kafka "Metamorfozė"

Anos Frank Dienoraštis