Milan Kundera "Nežinomybė"

Aprašymas: Romane – sunki grįžimo iš emigracijos, psichologinio prisitaikymo susvetimėjusioje buvusioje aplinkoje tema. Tą gal tik teoriškai įmanomą sugrįžimą patiria du romano veikėjai: Irena ir Žozefas, svetimose šalyse turėję savus gyvenimus ir buitį. Neatsitiktinai tai atspindi ir romano pavadinimas. Tapatybės praradimas supriešina žmones su aplinka, kurioje jie kažkada gyveno iki Prahos pavasario 1968 metais ir į kurią su viltimi, kad niekas nepasikeitė, grįžta. Visas tas dviejų žmonių grįžimas į Čekiją grindžiamas psichologinėmis detalėmis. Pirmiausia puikiai atskleidžiama aplinka, į kurią veikėjai tariasi grįžtą. Pasirodo, kad tas nėra taip lengvai įmanoma. Aplinka pasikeitusi: žmonės, nudvasėję vartotojiškoje visuomenėje, todėl pasikeitęs jų elgesys, požiūris į grįžtančius, pasikeitusi vieta, kurioje buvo praleista vaikystė ir jaunystė, net asmeninių daiktų priklausomybė ir paskirtis. Dar užrašai ant marškinėlių – Kafka was born in Prague, pakeitę sovietinius lozungus, tarsi dar labiau supriešina su realia tikrove veikėjų sugrįžimo įmanomumą.
Į tokią aplinką pareinančiam iš ilgos tremties kyla klausimas, ar įmanomas toks sugrįžimas ir apsigyvenimas jau pasikeitusioje aplinkoje. 


Mano nuomonė apie šią knygą.. Hm, iš tiesų patiko, net labai. Perskaičiau per dvi dienas, nes atsitraukti buvo sunku. Nors net nežinau kuo ji mane pritraukė, tačiau įspūdį paliko gerą. Knygoje daug dėmesio skiriama žodžiui "nostalgija", kuri yra įdomiai apibūdinama:
"Taigi žodis "nostalgija" reiškia kančią, kurią sukelia nenumaldomas troškimas sugrįžti. <..> Dažniausiai jie reiškia liūdesį, kurį sukelia negalėjimas grįžti į savo tėvynę."
Skaičiau atsiliepimą, jog knygos pavadinimas galėjo būti "Nostalgija". Tačiau, mano nuomone, tai būtų per daug aišku, jau skaitant pirmus knygos puslapius. O šiuo atveju, "Nežinomybė" puikiai atskleidžia knygos esmę - nežinojimas, kas tavęs laukia, grįžus po dvidešimties metų, į tėvynę. Aišku tik tiek, jog visiems tu tampi neįdomus ir esi "emigrantas", išdavęs savo gimtinę.
Taigi, knyga įdomi savo teorijomis ir mintimis, kurios man pasirodė keistos, bet įdomios. Todėl šią knygą vertinčiau 8/10.
Jeigu būčiau gydytojas, nustatyčiau tokią diagnozę: "Ligonį kankina nostalgijos nepakankamumas". 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Balys Sruoga "Dievų miškas"

Francas Kafka "Metamorfozė"

Jonas Mekas „Laiškai iš Niekur“